M-am gandit sa creez un post in care sa dau sfaturi practice si banale pentru chestii enervante …

1. Cum se curata stopurile colorate cu spray? (adica innegrite cu spray de vopsea)

R: Cu diluant nitro, pentru produse nitrocelulozice (D200) si munca manuala (aproximativ 1 ora)

2. Cum se ung balamalele de la usi? (se refera la usile care scartaie)

R: Cu WD40, este foarte util deoarece spray-ul are o teava flexibila cu care se poate ajunge in locurile greu accesibile, fara a demonta fata de usa.

3. Cum se curata gainatii de pasari de pe caroserie?

R: Cu solutie de geamuri pulverizata de aproape pe intrus, pe care o lasati sa inmoaie vreo 3-5 min (se recomanda aceea care poate fi pulverizata sub forma de spuma, nu mai stiu denumirea comerciala), dupa aceea se sterge cu un servetel.

4. Cum se curata fetele de usi din plastic?

R: Cu solutie de geamuri sau cu Biocarpet si cu munca manuala.

5. Cum se aleg cablurile electrice de pornire?

R: Cat mai groase, e de preferat sa alegeti unele pe care scrie mai mult de 100A deoarece producatorii au prostul obicei de a mintii.

6. Cum se porneste o masina careia i-a murit bateria?

R: Se conecteaza cablurile + cu + si – cu -, de la baterie, pentru modelele cu bateria in portbagaj (de obicei BMW) cautati niste armaturi sub capota (consultati manualul de utilizare pentru a le gasi). Masina donoare trebuie sa aiba motorul pornit si sa il tineti la 2000 de ture pentru 1-2 minute, apoi cu motorul masinii donoare mentinut la turatia respectiva, incercati sa porniti motorul la cealalta masina. Daca incercarea de a porni se aude electromotorul cum incearca sa invarta si totusi masina nu porneste mai asteptati sa se incarce bateria descarcata, deoarece ori aveti cabluri prea subtiri, ori contacte oxidate, ori masina donoare nu poate furniza curentul necesar (ex: incercarea pornirii unui 3000cmc diesel de la un 1600 benzina).

Update 1:

7. Cum se reinitializeaza inchiderea din telecomanda la Peugeot? (este nevoie de aceasta, in momentul schimbarii bateriei din cheie, sau daca din alte cauze inchiderea de pe cheie nu mai e recunoscuta de masina)

R: Se pune cheia pe pozitia motor, iar apoi imediat se apasa si se tine apasat pe butonul de inchidere a usiilor, de pe cheie, pentru 10-20 de secunde, apoi se scoate cheia si se testeaza.

8. Cum se activeaza functia CAR la masinile grupului Dacia-Renault, care au aceasta functie posibila precum si activata din CB. ( functia CAR se refera la blocarea usilor, la punerea in miscare, dupa depasirea unei anumite viteze)

R: Se pune cheia pe pozitia motor, si se tine apasat pe butonul de blocare a usilor timp de aproximativ 10 secunde (de ex. la Logan apasati in jos). Pentru dezactivare se repeta aceeasi procedura (dar pe butonul de deblocare). (Nu toate masinile au aceasta functie.

PS: Aceasta lista va fi imbunatatita in mod constant.

Pentru alte intrebari de genul acestora, adresati-va prin formularul de contact. Voi incerca sa va raspund in conditiile in care stiu sau pot afla raspunsul.

One Response to “Cum se … (Intrebari frecvente)”